RISIKO SPINAL FUSION UNTUK PENYAKIT DEGENERATIF CAKERA

 

 

Sekiranya anda mempertimbangkan pembedahan cantuman tulang belakang untuk degeneratif cakera atau masalah lain, anda mungkin berisiko untuk mengalami Adjacent Segment Degeneration (ASD). Ia bermaksud kemerosotan tulang segmen terdekat, atau haus dan lusuh pada sendi tulang belakang di atas dan di bawah kawasan cantuman tulang. Berikut adalah 5 faktor risiko biasa untuk ASD.

 

1. SEBAB PEMBEDAHAN TULANG BELAKANG

Bergantung pada diagnosis yang membawa kepada pembedahan tulang belakang, anda mungkin menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk ASD. Pesakit yang menjalani pembedahan tulang belakang untuk penyakit degeneratif cakera berada pada risiko yang lebih tinggi untuk ASD. Ini adalah kerana kemerosotan telah bermula di peringkat di atas dan di bawah kawasan bermasalah, walaupun anda mungkin tidak perasan gejalanya. Secara amnya, pakar bedah tidak mencantum tulang bersebelahan.

Pesakit yang mempunyai arthritis yang teruk juga mungkin menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk ASD. Golongan ini mempunyai elemen mekanikal yang lemah untuk mengurangkan risiko. Dengan kapasiti yang berkurangan, pesakit yang mempunyai arthritis besar agak sedikit malang. Oleh itu, ia lebih mudah terdedah kepada degenerasi lanjutan dalam tulang belakang.

 

2. USIA

Tidak dapat dinafikan bahawa umur memainkan peranan penting dalam risiko ASD. Setiap kali kita dimamah usia, tulang belakang kita cenderung untuk merosot, malah merumitkan idea bahawa pembedahan tulang belakang akan menyebabkan ASD. Kajian 1999 tentang faktor risiko ASD di leher, yang dikendalikan oleh Hilibrand dan diterbitkan dalam The Journal of Bone & Joint Surgery, mendapati bahawa degenerasi awalan yang dilihat dalam imbasan seperti MRI dan imbasan CT adalah salah satu risiko besar untuk mendapat ASD.

Sejarah semula jadi perubahan degeneratif dalam tulang belakang adalah pembolehubah apabila menentukan punca ASD. Jika perubahan ini sudah berlaku di tulang belakang anda, ia mungkin hadir atau boleh berkembang di lebih daripada satu tahap, dengan atau tanpa pembedahan.

 

3. KAWASAN TULANG YANG DIBEDAH

Tulang belakang anda mempunyai lengkung menentang, yang membantu mengimbangi badan semasa anda bergerak. Lengkungan ini dibahagikan kepada beberapa kawasan: Leher (serviks), bahagian atas dan belakang rusuk (toraks), belakang pinggang (lumbar), dan kawasan sakral. Sekiranya pembedahan berlaku di mana satu lengkungan beralih ke sudut lain – contohnya, sempadan antara toraks dan lumbar (T12-L1) – risiko anda mendapat ASD mungkin lebih tinggi.

kawasan peralihan ini dikenali sebagai “segmen gerakan aktif.” Cantuman pada segmen gerakan aktif sering mengalami masalah di kemudian hari. Ini kerana, gabungan seperti ini boleh mengakibatkan peningkatan beban pada sendi tulang antara-vertebra terdekat, yang seterusnya dapat meningkatkan risiko ASD, serta penyakit segmen berdekatan.

Kajian Hilibrand yang disebutkan di atas mendapati bahawa risiko ASD berbeza-beza mengikut lokasi cantuman. Para penyelidik mengenal pasti tahap C5-C6 dan C6-7 (ini adalah 2 sendi inter-vertebral yang paling bawah di leher anda) sebagai punca risiko terbesar mana-mana kawasan di leher untuk degenerasi yang tidak pernah dilihat dalam imbasan. Kedua-dua segmen pergerakan atau peringkat, sangat dekat dengan segmen gerakan aktif.

 

BACA LAGI:

 

4. SEBERAPA PANJANG CANTUMAN TULANG

Secara umum, risiko anda untuk mendapat ASD lebih tinggi apabila lebih banyak peringkat tulang dicantumkan. Masalah tulang belakang yang memerlukan cantuman panjang (cantuman pelbagai peringkat) menimbulkan lebih banyak risiko untuk ASD, sebagai contohnya ialah skoliosis. Jika cantuman dengan T4-L4 (pelbagai segmen gerakan, atau sendi inter-vertebral yang merangkumi dari tengah dada hingga di bawah pusat perut anda) untuk membetulkan skoliosis, kemungkinan besar bahawa anda bertahun-tahun akan mengembangkan ASD pada T4-5 dan L5-S1. (Masing-masing T4-5 dan L5-S1 adalah segmen gerakan yang terletak di atas dan di bawah T4 dan L4.)

Kajian dan meta-analisis pada tahun 2016 yang diterbitkan dalam jurnal panjang Pembedahan Spinal Klinikal adalah faktor terbesar yang dikaitkan dengan degenerasi segmen dan penyakit bersebelahan. Penulis mencadangkan bahawa mengehadkan bilangan tahap yang dicantum mungkin merupakan strategi yang lebih baik daripada mengubah bagaimana cantuman itu dilakukan.

 

5. KEADAAN POSTUR SEBELUM PEMBEDAHAN

Postur anda, serta penjajaran tulang anda semasa pembedahan, boleh menjejaskan risiko anda untuk ASD. Sekiranya anda mempunyai kyphosis pada masa gabungan, anda mungkin mengalami ketegangan pada sendi facet anda. Ini boleh membawa kepada kesakitan serta perubahan degeneratif yang menunjukkan ASD. Ia juga boleh membawa kepada arthritis tulang belakang pada sendi facet.

Dua postur yang tak sejajar bersama dengan perubahan tulang belakang degeneratif dan ASD sangat berkaitan antara satu sama lain. Jika postur anda adalah sedemikian rupa sehingga pelvis anda condong ke belakang atau pelvic retroversion semasa pembedahan, otot yang bertanggungjawab meluruskan badan anda akan mudah keletihan selepas itu. Lama-kelamaan, ini boleh membawa kepada kesakitan dan perubahan degeneratif di kawasan tulang belakang anda.

Semasa pembedahan, sudut tulang sakrum turut membuat perbezaan juga. Biasanya, puncak sakrum lengkuk sedikit ke depan seperti pelvis dibincangkan di atas. Jika sakrum anda menegak atau kedudukan yang hampir menegak semasa pembedahan, risiko anda mendapat ASD mungkin meningkat.

Adakah anda mempunyai forward head posture atau postur kepala kura-kura? Jika ya, dan anda mempunyai cantuman tulang belakang, sekali lagi risiko anda mendapat ASD juga meningkat.

Sebilangan dari kita, postur adalah pengumpulan tabiat dari semasa ke semasa; Bagi yang lain, ia adalah sebahagian daripada struktur kita. Jika anda terdapat kyphosis, kepala kura-kura, sudut sakrum atau masalah postur yang berkaitan dengan pelvik tidak dibina ke dalam tulang anda, melakukan terapi fizikal untuk program latihan di rumah sebelum anda menjalani pembedahan boleh membantu mengurangkan risiko mendapat ASD.

Latihan yang dipilih dengan teliti untuk menstabilkan kawasan berisiko boleh sangat membantu mengurangkan gejala tersebut.

 

Please follow and like us:
2018-05-24T16:48:10+00:00

Leave A Comment