PEMBEDAHAN ‘SPINE FUSION’ (WAJIB TAHU!)

 

 

Pembedahan cantuman tulang belakang adalah proses yang dilakukan untuk menghubungkan bersama-sama segmen individu tulang, atau tulang vertebra dalam tulang belakang. Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang individu yang dipanggil vertebra. Tulang-tulang ini disusun bersama-sama. Di antara setiap vertebra terdapat kusyen lembut yang dipanggil cakera. Ruang cakera membenarkan setiap tulang vertebra bergerak. Pergerakan ini membolehkan kita membongkok ke hadapan, pusingan sisi dan melentur ke belakang.

Cantuman tulang belakang adalah pembedahan yang dilakukan untuk menghubungkan dua atau lebih vertebra. Apabila terdapat masalah dengan vertebra (sering ada masalah dengan ruang cakera), doktor anda mungkin mencadangkan cantuman tulang belakang untuk menghapuskan usul yang berlaku di dalam bahagian tulang belakang itu. Dengan mencantumkan tulang vertebra, doktor akan mencuba menghilangkan punca masalah sakit belakang anda.

 

BAGAIMANA PROSES PEMBEDAHAN BERLAKU?

Semasa pembedahan cantuman tulang belakang, doktor anda akan cuba merangsang pertumbuhan tulang di antara vertebra. Apabila tulang baru terbentuk, tulang belakang akan dihubungkan bersama, tiada lagi pergerakan selanjutnya antara segmen yang telah bercantum.

Sebagai sebahagian daripada proses untuk melakukan cantuman tulang belakang, pakar bedah anda boleh mengesyorkan instrumentasi tulang belakang. Ini bermakna bahawa pakar bedah anda juga akan meletakkan logam di dalam tulang belakang anda untuk memegang tulang vertebra bersama-sama. Instrumen tulang belakang wujud dalam pelbagai jenis. Pakar bedah anda akan mencadangkan satu jenis instrumen tertentu, bergantung kepada banyak faktor termasuk masalah asas yang dirawat, umur pesakit, bilangan tahap tulang belakang yang dicantum, dan mungkin faktor lain.

 

ADAKAH HASILNYA BERKESAN? BAGAIMANA KALAU IA TIDAK BERJAYA?

Terdapat beberapa kebimbangan dengan pembedahan cantuman tulang belakang, tetapi keseluruhan prosedur berfungsi dengan baik untuk kebanyakan pesakit. Antara kebimbangan pembedahan adalah:

  • Sekiranya segmen tidak bercantum: Salah satu bahagian yang paling sukar dalam pembedahan cantuman tulang belakang adalah untuk mendapatkan pertumbuhan tulang baru. Ada cara untuk merangsang pertumbuhan tulang dalam pembedahan tulang belakang, tetapi seperti segala-galanya terdapat kelemahan yang berpotensi. Kemungkinan untuk merangsang pertumbuhan tulang termasuklah menggunakan tulang tambahan dari pelvis (autograft) untuk merangsang pertumbuhan tulang baru, menggunakan kepingan tulang dari penderma (allograft), atau menggunakan tulang sintetik yang dihasilkan.
  • Sekiranya tulang vertebra dan cakera bersebelahan mengalami masalah: Masalah ini cenderung berlaku beberapa tahun selepas pembedahan. Apabila segmen tulang belakang yang rosak digabungkan bersama, segmen di sebelahnya akan lebih banyak daya dikenakan. Ini yang dikatakan ‘degenerasi cakera terdekat’ boleh menyebabkan masalah selepas proses cantuman tulang belakang. Ini adalah satu sebab mengapa penggantian cakera tulang belakang sedang dibangunkan.

 

BACA LAGI:

 

Risiko lain mengenai cantuman tulang belakang adalah seperti kehilangan darah dan jangkitan. Potensi salah satu daripada komplikasi ini bergantung kepada sejauh mana pembedahan dijalankan. Anda harus membincangkan masalah ini dengan doktor anda.

Komplikasi lain yang merangkumi ramai orang adalah kemungkinan kerosakan pada saraf tunjang atau saraf yang keluar dari kord. Sekali lagi, risiko-risiko ini akan berbeza bergantung kepada jenis pembedahan yang dilakukan. Walaupun majoriti pesakit akan memperbaiki pembedahan cantuman tulang belakang, ada potensi risikonya. Dalam beberapa jenis pembedahan tulang belakang, doktor anda boleh menggunakan monitor khas untuk menguji fungsi saraf semasa pembedahan.

 

ROKOK & PEMBEDAHAN TULANG BELAKANG

Perokok sering berasa seolah-olah mereka sentiasa terganggu oleh artikel tentang bahaya merokok. Nah, inilah salah satu keadaan di mana anda perlu dengar!

Jika anda seorang perokok yang akan/telah melakukan pembedahan spinal fusion, anda harus berhenti merokok segera. Risiko mendapat kerosakan proses cantuman tulang belakang atau kekurangan pembentukan tulang baru akan mencanak naik kira-kira 500% bagi anda yang merokok. Kita tahu bahawa kesan merokok menghalang pembentukan tulang baru, dan ianya boleh menjejaskan kondisi cakera tulang belakang anda juga.

 

Please follow and like us:
2018-05-23T14:40:38+00:00

Leave A Comment