KESAN ROKOK TERHADAP SAKIT BELAKANG (ISU PANAS!)

 

 

1. MEROKOK & SAKIT BELAKANG

Jika anda seorang perokok, kemungkinan ada seseorang telah menasihati anda mengenai risiko kesihatan yang berkaitan dengan tabiat merokok, seperti penyakit jantung, kanser dan lain-lain penyakit serius yang tersenarai paling atas. Tetapi adakah anda tahu bahawa sakit belakang juga tersenarai dalam list yang sama?

 

Risiko Yang Tidak Mengira Jantina & Usia

Pengetahuan umum di kalangan profesional pakar kesihatan menganggap merokok sangat berkaitan dengan sakit belakang. Dan kajian telah dikeluarkan. Sebagai contoh, tinjauan Finland sebanyak 40 kajian yang diterbitkan dalam jurnal Perubatan Amerika pada edisi Januari 2010 mendapati perokok semasa adalah 1.16 kali lebih berisiko mengalami sakit belakang pada bulan sebelumnya dan 1.26 kali lebih tinggi pada tahun lalu berbanding orang yang tak merokok.

Dalam hal ini, wanita mungkin lebih tidak bernasib baik. Pakar bedah ortopedik di Austin, Texas, berkata “wanita yang merokok sebenarnya mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami sakit belakang, walaupun mereka bukan perokok tegar.”

Jangan dilupakan golongan remaja. Kajian mendapati bahawa perokok remaja adalah 1.82 kali lebih berisiko mengalami sakit belakang berbanding orang dewasa yang mempunyai tabiat merokok yang sama.

 

2. MEROKOK & CAKERA VERTEBRA

Berapa batang rokok yang perlu anda hisap sebelum sakit belakang mendapat? Apa jenis sakit belakang yang akan anda dapat? Bagi orang yang merokok 50 kotak setahun atau lebih, terutamanya jika mereka berumur di bawah 45 tahun, merokok adalah satu risiko yang menakutkan.

Untuk perokok jangka panjang, AAOS melaporkan, bilangan per kotak setahun bersamaan dengan perkembangan herniated disc, serta perkembangan spondylolisthesis, permulaan awal keradangan, pengurangan fungsi dan kualiti hidup.

 

Ilmu Hitam Kepada Struktur Tulang Belakang

Rokok mungkin berfungsi seperti “ilmu hitam” pada kebanyakan struktur tulang belakang dan cakera. Merokok meningkatkan kadar di mana cakera mula merosot. Batuk kronik yang dialami oleh banyak perokok boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada cakera juga.

Kajian 2009 yang dilakukan oleh Kauppila iaitu “Kemerosotan Atherosclerosis & Kemerosotan cakera pada lumbar – Kajian Sistematik” mendapati bahawa arteri yang terhalang yang berpisah dari aorta perut boleh mengurangkan aliran darah ke tulang belakang lumbar dan menyebabkan sakit belakang. Penulis kajian mengkaji bahawa dalam kajian-kajian yang melihat corak penyakit dalam populasi (dipanggil kajian epidemiologi), merokok, bersama-sama dengan kolesterol tinggi, adalah yang paling konsisten dikaitkan dengan kedua-dua sakit belakang dan kemerosotan cakera.

Merokok mengurangkan pertukaran bahan yang anda perlukan untuk cakera yang sihat, termasuk oksigen, kata Vaccaro. Dia menerangkan: Ia menyempitkan arteri yang masuk ke bekalan arteri tulang belakang tulang belakang, yang seterusnya boleh menghalang proses mendapatkan nutrisi pada cakera.

 

BACA LAGI:

 

3.  MEROKOK & PEMBEDAHAN TULANG BELAKANG

Jika anda menginginkan hasil yang baik dari pembedahan tulang belakang anda terutamanya proses gabungan antara-tulang belakang, janganlah merokok.

 

Jangan Membahayakan Proses Pembedahan Tulang Belakang

Dalam proses gabungan tulang belakang, tulang ori atau tulang sintetik diletakkan di antara dua vertebra sebagai cara merangsang tulang untuk bercantum. Sepanjang tempoh pembedahan (kira-kira 3-4 bulan) doktor dan penyelidik menggelarkan ia sebagai fasa “penyembuhan.” Ini adalah masa yang agak sukar, kerana penyatuan vertebra tidak dijamin. Penyelidikan Scoliosis mengatakan bahawa sekurang-kurangnya antara 5-15% fusions tulang belakang gagal sembuh.

Anda rasa apa punca utama penyebab kegagalan gabungan tulang belakang? Merokok.

Dalam artikel “Strategi Semakan untuk Lumbar Pseudarthrosis” yang diterbitkan di laman web Medscape, Ondra dan Marzouk melaporkan 33% lebih kegagalan gabungan tulang belakang adalah dari golongan perokok. Sebenarnya, sesetengah pakar bedah tidak menerima pembedahan dari perokok melainkan jika terpaksa dan akan menjejaskan kehidupan mereka. Lain-lain penasihat menasihati agar berhenti merokok untuk beberapa tempoh sebelum pembedahan.

 

Please follow and like us:
2018-05-18T16:36:53+00:00

One Comment

  1. […] KESAN ROKOK TERHADAP SAKIT BELAKANG [ISU PANAS!] […]

Leave A Comment