FAKTOR SAKIT BELAKANG YANG BOLEH DIKAWAL & TAK TERKAWAL?

 

 

FAKTOR RISIKO YANG BOLEH DIKAWAL

 

Ada 2 kategori faktor risiko sakit belakang, iaitu boleh dikawal dan tidak terkawal. Faktor risiko yang boleh dikawal adalah seperti anda boleh lakukan sesuatu perubahan. Faktor risiko yang tidak terkawal adalah seperti ciri-ciri yang tidak boleh anda ubah, iaitu umur dan jantina.

Pengurusan faktor risiko yang boleh dikawal mungkin memerlukan sedikit usaha dari anda. Tetapi terdapat perkara tambahan yang anda mungkin perlu lakukan: ia boleh membantu meningkatkan kesihatan badan anda yang lain juga. Contohnya, mengurangkan risiko serangan jantung, strok atau diabetes.

 

1. BMI (INDEKS JISIM BADAN)

Obesiti dan berat badan berlebihan (BMI 30 atau lebih tinggi) dikaitkan dengan peningkatan risiko sakit belakang kepada lelaki dan wanita, menurut analisis meta-2014 yang diterbitkan dalam jurnal Surgical Spine Surgery. Penulis kajian ini mengatakan bahawa mengekalkan berat badan yang sihat mungkin salah satu daripada beberapa perkara yang dapat menghalang berlakunya sakit belakang secara kerap.

BMI, yang bermaksud indeks jisim badan, iaitu ukuran berapa berat badan yang anda ada pada ketinggian anda. Ia sangat biasa digunakan untuk mengkategorikan orang yang kurang berat badan (underweight), berat badan biasa (normal weight), berat badan berlebihan (overweight), gemuk dan berlebihan (obese).

 

2. MOOD

Satu faktor yang sangat penting dalam menentukan jika sakit belakang akut akan berkembang menjadi kronik adalah kesejahteraan emosi dan psikologi anda. Kajian Februari 2018 yang diterbitkan dalam jurnal Psikologi, Kesihatan dan Perubatan mendapati bukti bahawa faktor psiko-sosial dikaitkan dengan peralihan antara keadaan jangka pendek dan kronik dalam kes-kes sakit bukan kanser, termasuklah kebanyakan sakit leher dan sakit belakang.

Faktor psiko-sosial adalah sikap atau tingkah laku yang mempengaruhi pengurangan atau pengaruh negatif terhadap prognosis (hasil) rawatan untuk kecederaan, keadaan atau penyakit.

Secara khusus, kajian Psikologi, Kesihatan dan Perubatan mengenal pasti kemurungan dan fear-avoidance, dengan kata lain, membiarkan ketakutan kepada sakit atau kecederaan semula apabila pergerakan menghalang anda daripada aktif, sebagai prediktor kuat untuk perkembangan sakit belakang akut menjadi kronik dalam jangka panjang. Peneliti kajian menyeru perubahan dalam perubatan untuk mencerminkan maklumat ini, dan khusus untuk menggunakannya dalam peringkat awal penjagaan, serta pencegahan.

 

3. MEROKOK

Tabiat merokok adalah paling buruk terhadap kesihatan tulang belakang anda. Bukan sahaja ia memberi kesan negatif kepada penghantaran nutrien ke struktur tulang belakang, tetapi juga penyelenggaraan, ia boleh mengubah persepsi anda terhadap kesakitan.

Merokok dikatakan faktor penentu dalam pembedahan tulang belakang yang tidak berjaya juga. Jika anda tidak boleh melakukan apa-apa sebelum prosedur tulang belakang, berhenti merokok terus. Ia boleh menjadi perbezaan antara hasil yang memuaskan atau kegagalan.

Pengarang kajian pada tahun 2016 yang diterbitkan dalam jurnal Cureus mendapati bahawa perokok tegar mengalami sakit belakang lebih kerap berbanding mereka yang telah berhenti merokok, dan mereka yang telah berhenti merokok lebih mengalami sakit belakang berbanding mereka yang tidak pernah merokok.

 

BACA LAGI:

 

FAKTOR RISIKO YANG TAK TERKAWAL

 

Sesetengah orang perlu lebih perihatin tentang sakit belakang berbanding orang lain. Jantina wanita, lanjutan usia, mempunyai masalah emosi dan tempat kerja yang memerlukan daya fizikal yang tinggi adalah beberapa faktor risiko utama yang tidak terkawal untuk sakit belakang kronik.

 

1. JANTINA

Mungkin disebabkan oleh hormon, wanita dan kanak-kanak perempuan berisiko tinggi mengalami sakit belakang. Kajian pada tahun 2016 yang diterbitkan dalam edisi April Pengimejan Kuantitatif dalam Perubatan dan Pembedahan mendapati bahawa sakit belakang lebih lazim di kalangan wanita berbanding lelaki. Para penyelidik mengatakan perbezaan yang paling ketara antara kes-kes sakit belakang lelaki dan perempuan berlaku dalam kumpulan yang berusia alam persekolahan. Dalam kajian ini, wanita post-menopaus juga lebih berisiko berbanding kumpulan usia dewasa yang lain untuk mengalami sakit belakang.

 

2. USIA

Dengan usia yang semakin meningkat, anda boleh menjangkakan sekurang-kurangnya beberapa perubahan tulang belakang degeneratif. Walaupun anda tidak dapat mengawal ini, anda boleh mempengaruhi kadar perkembangan serta tahap keselesaan anda. Fleksibiliti dan pelbagai latihan gerakan adalah kunci untuk memperlahankan perubahan degeneratif dan mengurangkan kesakitan. Latihan penguatan hampir sama pentingnya dengan sebab yang sama. Tanyalah doktor atau terapi fizikal anda mengenai program yang sesuai untuk anda berpandukan situasi anda.

Walaupun wanita dan warga emas menduduki senarai teratas dalam peningkatan risiko sakit belakang, tetapi ia tidak terkecuali jenis orang lain daripada mengalami masalah ini. Contohnya, sama ada lelaki atau perempuan, jika anda lebih muda dan lebih kerap aktif, cakera vertebral anda mengandungi cecair, menjadikannya lebih mudah cakera menjadi haus, ketegangan otot, tekanan ligamen atau mengalami kecederaan yang sebagainya.

 

3. JENIS PEKERJAAN

Masalah sakit belakang ketika kerja adalah perkara biasa. Pekerjaan yang memerlukan daya fizikal yang tinggi dapat meningkatkan lagi risiko contohnya pekerja sektor logistik yang mengangkat barang2 berat. Tetapi pekerjaan yang tidak aktif pula boleh menyebabkan gangguan muskuloskeletal (MSD) yang merupakan kecederaan atau keadaan yang mempengaruhi tisu-tisu lembut badan. MSD sering membawa kepada kekebasan otot, kesakitan dan penurunan fungsi fizikal, contohnya pekerja pejabat yang duduk terlalu lama dihadapan komputer.

 

Please follow and like us:
2018-05-18T11:37:44+00:00

Leave A Comment