MERUNGKAI TENTANG PENYELESAIAN SAKIT BELAKANG

 

 

Sakit belakang adalah perkara biasa, kira-kira 80% di kalangan kita akan mengalaminya pada satu ketika sepanjang hidup. Jika dihimpunkan kos rawatan yang pernah kita lakukan, kosnya boleh mencecah harga sebuah kereta baru. Kalau anda mempunyai penasihat kesihatan tulang belakang, anda akan mengakibatkan beberapa rawatan yang biasanya sangat mahal. Tambahan pula, sakit belakang boleh menyebabkan kecacatan atau mengganggu waktu kerja, mungkin menjadi halangan dalam kehidupan sosial anda.

Oleh itu, mencegah sakit belakang yang paling terbaik adalah jika anda tahu cara mengatasinya. Cara yang disyorkan untuk berbuat demikian sangatlah banyak: Tanyalah kepada sesiapa sahaja cara mencegah sakit belakang, anda mungkin akan mendapati 10 kaedah yang berbeza-beza.

Untuk membantu anda memisahkan padi dari sekam, mari fokus pada apa yang tidak perlu dilakukan apabila cuba untuk mencegah sakit belakang. Sila ambil perhatian bahawa terdapat kajian yang lebih sedikit mengenai pencegahan sakit leher dan sakit belakang berbanding rawatan, jadi kami harus menyerap maklumat mengenai pencegahan daripada data mengenai rawatan.

 

1. BENGKUNG (LUMBAR BELTS)

Walaupun ramai pekerja menggunakan bengkung lumbar, dan ahli terapi fizikal menyarankan supaya menjaga postur badan atau berfungsi sebagai peringatan untuk mengekalkan tulang belakang yang baik, Pusat Kawalan Penyakit (CDC) mahu anda sedar bahawa bukti saintifik tidak menyokong penggunaan bengkung lumbar untuk mencegah sakit belakang kerana ia hanya menyokong kawasan pinggang anda sahaja dan tidak menyeluruh.

Untuk mencapai tekad mereka, Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Nasional (NIOSH), yang merupakan sebahagian daripada CDC, mengkaji beberapa kajian yang sedia ada mengenai topik itu. Kajian ini memandang persatuan antara penggunaan bengkung lumbar di tempat kerja dan kecederaan di tempat kerja. Mereka juga melihat bagaimana penggunaan bengkung lumbar memberi kesan kepada daya tulang belakang semasa anda mengangkat barang.

NIOSH mengatakan bahawa kerana kebanyakan penyelidikan yang dilakukan setakat ini adalah tentang sebab-sebab kecederaan belakang dan bukannya kadar kecederaan di tempat kerja, data penyebab sangat memberitahu keputusan mereka untuk tidak mencadangkan bengkung lumbar dalam pencegahan tulang belakang dari tercedera.

Bersama dengan mengurangkan kecederaan di tempat kerja, beberapa alasan yang lebih biasa orang menggunakan bengkung lumbar (juga dikenali sebagai “bengkung abdomen” atau “penyokong belakang”) termasuklah:

  • Mengurangkan beban pada tulang belakang ketika kerja. Walaupun banyak kajian NIOSH yang dikaji sememangnya betul mengenai ini, bukti bahawa bebanan dikurangkan dengan memakai bengkung lumbar tidak ada. CDC mengatakan bahawa, pada hakikatnya, terdapat sedikit bukti untuk mencadangkan bahawa sesetengah peranti seperti bengkung lumbar mampu mengurangkan beban tulang belakang.
  • Mengehadkan gerakan lentur ke hadapan (yang merupakan faktor risiko cakera dan kecederaan lain). Semasa kita bercakap mengenai pemuatan, mari kita bercakap tentang bagaimana ia meningkat apabila anda membongkok ke hadapan. CDC mengatakan bahawa jika tindakan bengkung lumbar adalah untuk menyekat gerakan ke hadapan, ia mungkin akan membantu mengurangkan risiko kecederaan cakera. Kerana ternyata, bengkung lumbar jauh lebih baik untuk menyekat gerakan sisi ke sisi dan gerakan memutar daripada gerakan ke depan.

 

BACA LAGI:

 

2. ALAS KASUT & ORTHOTIK

Sesetengah orang percaya bahawa orthotik atau alas kasut mengurangkan risiko sakit belakang yang tidak spesifik (serta boleh berfungsi sebagai rawatan yang berkesan). Atas alasan ini dan lain-lain, ianya adalah penyelesaian yang sangat popular. Tetapi bukti yang mencukupi untuk kegunaannya tidak dinyatakan, dan ia terus menjadi satu perniagaan yang besar.

 

3. MAGNET

Magnet dikenali sebagai agen penyembuhan oleh ramai pengamal holistik yang mendakwa ia berkesan untuk kesakitan, tekanan, arthritis dan banyak lagi. Oleh itu, magnet terdiri daripada industri kesihatan bernilai berbilion ringgit. Tetapi adakah terapi magnet berkesan dalam mencegah (atau melegakan) sakit belakang?

Kajian sistematik dan meta-analisis yang lain dilakukan 2 tahun kemudian dan diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Kanada tidak dapat mencari bukti untuk menyokong penggunaan magnet statik dalam rawatan kesakitan, oleh itu mereka tidak mengesyorkannya.

Magnet adalah terapi CAM (rawatan komplementari dan alternatif). Rawatan CAM berfungsi serta-merta dan untuk sementara waktu selepas rawatan diberikan, tetapi sering dilupakan.

 

4. PERGERAKAN YANG MENGUNDANG KECEDERAAN

Satu cara yang sangat tidak berkesan untuk mencegah sakit belakang adalah berhenti bergerak sama sekali, atau bergerak secara terhad sahaja. Ini biasanya dilakukan melalui pengalaman rasa takut sakit dan sesuai dengan nama ‘teknik ketakutan’.

Walaupun ahli pakar sebelum ini percaya bahawa rehat dan tidur adalah rawatan yang baik untuk sakit belakang, pakar menasihatkan agar mengubahsuai aktiviti yang mengundang sakit belakang daripada anda berhenti melakukan aktiviti sepenuhnya. Pergerakan dan senaman boleh menguatkan otot tulang belakang dan merupakan salah satu cara terbaik untuk merawat dan mencegah sakit leher dan belakang dengan mudah.

 

APA YANG ANDA LAKUKAN AKHIRNYA SAKIT BELAKANG MENDAPAT

Jadi, jika anda tidak mahu terperangkap dalam lingkaran sakit belakang, ketidakupayaan, dan campur tangan kehidupan peribadi dan sosial anda, mencari jalan untuk mencegah sakit belakang adalah paling penting. Cara terbaik adalah dengan menggerakkan seluruh anggota badan anda. Ya, senamanlah jawapnnya. Tidak ada pengganti lain untuk menguatkan otot teras, tulang belakang, dan pinggul. Tips selain itu adalah seperti berikut:

  1. Mengurangkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang ideal.
  2. Amalkan postur badan dengan betul, contohnya ketika berdiri atau duduk dengan tegak. Ketika anda mahu mengangkat objek dari permukaan lantai, pastikan jangan bongkokkan badan anda sebaliknya gunakan kekuatan kaki untuk turun ke bawah mencapai sesuatu objek. Jangan angkat objek yang terlalu berat secara berseorangan.
  3. Senaman regangan untuk otot pinggul anda. Untuk pengetahuan anda, sakti belakang juga berpunca dari otot pinggul yang lemah.

 

Please follow and like us:
2018-05-16T16:59:30+00:00

Leave A Comment