POSTUR IDEAL VS SAKIT BELAKANG

 

 

PERSAMAAN ANTARA POSTUR IDEAL DAN JAJARAN TUBUH

 

Postur yang ideal adalah bertepatan mengenai penjajaran tubuh; erti kata lain, bahagian struktur seperti kepala, tulang belakang, pinggul, lutut, dan lain2, yang berkait dengan bentuk badan anda secara keseluruhan. Sama ada ketika anda berdiri, duduk, baring atau bergerak, bahagian-bahagian badan ini perlulah seimbang agar postur ideal terhasil.

 

JENIS-JENIS POSTUR

 

Apabila anda duduk atau berdiri tegak, postur dianggap statik, apabila anda bergerak, ia dianggap dinamik. Kedua-dua postur statik dan dinamik dikategorikan sebagai postur aktif.

Jika anda berbaring dan tidak berbuat apa-apa, ini dikenali sebagai postur yang tidak aktif. Mana-mana bentuk postur di atas mungkin ideal atau tidak ideal, bergantung pada jajaran tubuh semasa.

 

JAJARAN YANG TEPAT MENDASARI POSTUR IDEAL

 

Anda mungkin mendekati postur yang ideal apabila anda dapat sejajarkan kedudukan kepala, bahu, tulang belakang, pinggul, lutut dan kaki dalam satu garis lurus.

Dalam penjajaran yang tepat, keseimbangan badan merangkumi segala-galanya dari stesen kerja yang baik dan industri yang ergonomik kepada pembedahan tulang belakang yang berjaya. Secara umumnya, usaha untuk mendapatkan penjajaran badan yang baik mungkin merupakan salah satu cara anda dapat mengurangkan atau menghapus stress yang tidak menentu pada tulang belakang anda.

Seperti yang anda mungkin jangkakan, penjajaran badan yang tepat adalah kunci untuk postur yang ideal. Penjajaran ideal adalah kedudukan standard, dan di mana semua sendi badan berpusat dan seimbang. Jajaran yang ideal adalah kedudukan yang paling mekanikal untuk setiap aktiviti yang diberikan, sama ada statik atau dinamik.

Kenapa ini penting? Kerana kecekapan mekanikal membolehkan otot-otot yang mengelilingi sendi anda berfungsi dengan seimbang, seterusnya boleh membantu mengurangkan ketegangan, kesakitan dan kecederaan. Otot yang seimbang juga menjimatkan tenaga tubuh anda.

Sebaliknya, kita seperti “tabiat dan manusia tak dapat dipisahkan”, kita telah terbiasa dengan tabiat tertentu dalam kehidupan kita yang boleh membawa kepada otot-otot yang tidak seimbang. Apabila ini berlaku, sesetengah otot menjadi kronik dan stress ketika menampung badan anda semasa bergerak atau berehat. Otot yang tidak seimbang sering menyebabkan kesakitan dan pergerakan terhad.

 

Baca lagi:

 

ANDA PERNAH LAKUKAN PENILAIAN POSTUR?

 

Cara terbaik untuk menentukan sama ada postur seseorang itu ideal atau kurang ideal adalah dengan melihat pada posisi tepi dan mengumpulkan maklumat visual tentang imbangan yang mana setiap bahagian sendi bergerak, serta paksi mana yang bergerak. Ini dipanggil penilaian postur.

Dalam penilaian postur, jajaran badan anda dibandingkan dengan standard ideal, iaitu dalam bentuk ‘garis plumb’. Garis plumb biasanya diikat dengan pendulum kecil pada bahagian bawah untuk membantu mengekalkan garis lurus. Hujung ikatan dilekatkan pada siling supaya ia boleh digunakan sebagai rujukan tepat untuk penyelarasan yang ideal.

Semasa penilaian postur, anda berdiri di sebelah garis plumb sementara pemeriksa anda membandingkan posisi relatif bahagian-bahagian berikut kepadanya:

  • Telinga
  • Sendi bahu
  • Tulang belakang
  • Sendi pinggul
  • Sendi lutut
  • Buku lali
  • Tapak kaki

Sekiranya mana-mana bahagian tidak tepat dengan rujukan, ini menandakan salah jajaran dalam satu kawasan atau lebih. Berita baiknya adalah bahawa kesilapan jajaran tubuh seperti ini boleh ditangani dengan senaman regangan, senaman kekuatan teras, bersama-sama mengubah tabiat buruk ketika duduk, berdiri, baring atau ketika melakukan kerja. Dengan ini, penting untuk anda mendapatkan ahli terapi fizikal yang bertauliah dalam melakukan senaman untuk mencapai postur ideal.

 

Please follow and like us:
2018-04-25T15:31:02+00:00

Leave A Comment