BAGAIMANA NUKLEUS CAKERA BOLEH BERUBAH?

 

 

Interaksi yang sihat antara cakera anda dan akar saraf tulang belakang yang berdekatan adalah kunci untuk menghilangkan kesakitan. Tetapi apabila sebahagian cakera yang rosak, ia boleh menekan pada saraf. Gejala herniated disc yang dipanggil radiculopathy, biasanya berkaitan saraf dan beserta rasa sakit, kesemutan, kebas, kelemahan dan sensasi elektrik yang turun pada salah satu kaki.

Kita semua tahu bahawa sakit adalah menyakitkan. Sama jugak, 4 jenis herniated disc ini wujud dan menyebabkan gejala secara berperingkat.

Anatomi cakera adalah sejenis bahan yang lembut seperti jeli yang terletak di tengah (dipanggil nukleus pulposus) yang terkandung oleh serat yang lasak yang terletak di luar. Penutup luar ini dipanggil annulus fibrosus. Dari semasa ke semasa, annulus boleh haus dan terkoyak, meninggalkan nukleus dan akar saraf tulang belakang terdedah kepada kecederaan.

Apabila ini berlaku, interaksi yang tidak sihat antara komposisi herniated disc dan akar saraf tulang belakang boleh berlaku, yang boleh menyebabkan simptom saraf.

Dengan setiap jenis gangguan cakera yang disenaraikan di bawah, pusat nukleus berada dalam tahap pemindahan yang berbeza ke arah luar annulus, dengan hernia yang mewakili versi paling melampau.

 

1.  DISC PROTRUSION

Disc protrusion berlaku apabila cakera nukleus membonjol tetapi tidak pecah. Nukleus kekal terkandung dalam struktur cakera tersebut.

 

2. DISC PROLAPSE

Apabila prolapse disc berlaku, nukleus masih terkandung di dalam annulus tetapi hanya kerana gentian di luar yang memegangnya. (Annulus terdiri daripada beberapa lapisan gentian berorientasikan pada pepenjuru. Setiap lapisan terletak pada kira-kira 90 darjah sudut ke lapisan di atas – atau di bawah; rekabentuk ini memberikan perancah dan sokongan kepada keseluruhan struktur.)

 

Baca lagi:

 

3. DISC EXTRUSION 

Pada peringkat ini, bahan lembut yang terdiri daripada nukleus terkeluar dari struktur cakera ke ruang epidural yang berdekatan tetapi masih disambungkan ke cakera. Ini mungkin disebabkan oleh koyakkan dalam gentian annular yang meninggalkan ruang yang membolehkan bahan lembut dapat mengalir.

 

4. SEQUESTERED DISC

Dalam kes sequestered disc, serpihan dari kedua-dua annulus dan nukleus menstabilkan bentuk cakera dari luar. Masalah yang paling biasa akibat cakera bervariasi ialah akar saraf tulang belakang yang terhimpit, ia berlaku kerana serpihan bertembung dengan bahan saraf sensitif yang membentuk akar saraf tulang belakang. Pada umumnya, istilah “herniated disc” digunakan untuk merujuk kepada cakera yang terpisah.

Masalah lain yang timbul dari sequestered disc termasuklah myelopathy (tekanan atau kerengsaan saraf tunjang) atau ‘cauda equina syndrome’ (keadaan ganjil di mana saraf yang terdedah pada hujung saraf tunjang menjadi tertekan. Gejala cauda equina – kaki sakit atau kelemahan yang semakin bertambah buruk, “saddle amnesia” atau masalah usus atau pundi kencing – secara amnya dianggap sebagai rawatan kecemasan diperlukan.)

Apabila gejala intensiti yang berkaitan dengan sequestered disc, biasanya tekanan yang diletakkan pada struktur saraf oleh serpihan yang terpisah adalah faktor penentu. Dengan cara ini, ia tidak semestinya kecederaan cakera sahaja yang mewujudkan tekanan pada struktur saraf; ia boleh menjadi gabungan kecederaan dengan keradangan yang terhasil.

 

Please follow and like us:
2018-04-24T10:07:33+00:00

Leave A Comment