FAHAMI ISTILAH BULGING DISC (CAKERA MEMBONJOL)

 

 

Bulging disc (cakera membonjol) dan herniated disc sering dikaitkan, tetapi ia tidak sama. Ketahui bagaimana:

Cakera membonjol berlaku apabila nukleus pulposus (pusat jeli lembut cakera yang memberikan cakera untuk menyerap hentakan) melangkaui kedudukan normalnya di dalam struktur cakera, namun masih terdapat di dalam annulus fibrosus. (Annulus fibrosus adalah penutup cakera keras yang lasak, apabila sihat dan tanpa kecederaan, ia mengekalkan kandungan nukleus pulposus.)

Cakera membonjol biasanya tidak melebihi daripada 3mm dari pinggiran tulang belakang dan ia tak semestinya menyakitkan. Maksudnya, cakera yang membonjol boleh menjadi peringkat pertama proses kerosakan cakera. Atau bergantung pada individu, ia mungkin hanya variasi anatomi (dan bukan penyakit sama sekali.)

 

HERNIATED DISC

 

Herniated Disc, sebaliknya ia berlaku apabila koyakan atau pecahan dalam annulus menyebabkan komposisi nukleus pulposus keluar dari cakera. Kesakitan dan gejala lain dari herniated disc biasanya disebabkan oleh nukleus pulposus yang terkeluar dan berlanggaran dengan akar saraf tulang belakang.

Walaupun herniated disc umumnya diiringi oleh gejala, secara teorinya ini tidak selalu berlaku. Sekiranya bahan nukleus pulposus keluar tidak bertindih pada tisu saraf, atau kesakitan yang berkaitan dengan sentuhan atau tekanan pada saraf itu tidak ditimbulkan, maka gejala biasa yang berkaitan dengan kecederaan ini tidak berlaku.

 

Baca lagi:

 

CAKERA MEMBONJOL BUKANLAH DIAGNOSIS RASMI

 

Ia juga dikenali sebagai prolapsed disc, cakera membonjol bukan dari teknik diagnosis, tetapi sebaliknya istilah penerangan. Ia merujuk kepada salah satu daripada beberapa bentuk penelitian perubahan kemerosotan dalam cakera antara-vertebra yang mungkin diambil.

Penulis kajian 2011 yang diterbitkan dalam edisi Disember Global Spine Journal, mengatakan bahawa beberapa perkara (dari ketinggian cakera anda kepada tahap mobiliti antara tulang belakang di atas dan di bawah) faktor kepada pemindahan cakera membonjol. Pemindahan adalah pergerakan komposisi cakera yang terkeluar dari koyakan atau pembukaan lain dalam annulus fibrosus.

Tanpa mengira kemungkinan, satu perkara yang penulis yakin adalah bahawa jumlah pemindahan cakera dikaitkan dengan tahap perubahan kemerosotan yang ada di tulang belakang. Perubahan sedemikian mungkin ya atau tidak boleh menyebabkan kesakitan discogenik.

Please follow and like us:
2018-04-23T08:08:34+00:00

Leave A Comment