FLEKSIBILITI & AEROBIK UNTUK SAKIT BELAKANG

 

 

AKTIVITI AEROBIK & SAKIT BELAKANG

 

Bahan utama dalam hampir semua jenis program penurunan berat badan, aktiviti aerobik adalah sebarang gerakan berirama yang menggunakan otot-otot besar badan dan dikekalkan secara berterusan selama sekurang-kurangnya 10 minit.

Jelas, dengan memilih aktiviti yang meminimumkan bebanan pada sendi anda adalah lebih baik jika anda mengalami sakit belakang. Berjalan, berbasikal, berenang dan latihan akuatik adalah pilihan aktiviti yang memiliki kesan impak yang rendah dan sederhana.

Satu setengah jam aktiviti aerobik, dilakukan 5 hari seminggu adalah yang disyorkan untuk merealisasikan manfaat kesihatan. Sekiranya terlalu kerap, cubalah untuk mengurangkannya seperti yang dicadangkan sepanjang tempoh mingguan atau bulanan.

Anda juga boleh melakukannya sepanjang hari. Sebagai contoh, berjalan selama 15 minit 2 kali sehari bergantung kepada 1/2 jam senaman aerobik dalam 1 hari.

 

KEKUATAN, FLEKSIBILITI & SAKIT BELAKANG

 

Sudah diketahui bahawa penguatan dan peregangan otot-otot tunjang, (terutamanya abdominals) dan otot-otot di sekeliling pinggul memberikan sokongan untuk postur tubuh yang tegak dan tulang belakang itu sendiri. Amalan biasa seperti yoga, pilates atau latihan minda badan boleh membantu anda melakukannya dengan mudah.

Jenis-jenis program ini membantu membangunkan kekuatan seimbang terhadap otot-otot yang mengawal tulang belakang dan pinggul. Seterusnya, dapat melindungi belakang anda dari terseliuh atau cedera pada sendi atau otot dengan cara mengurangkan bebanan yang dipikul oleh tulang belakang.

Dengan cara ini, jika anda menghidap obesiti (yakni, berat badan berlebihan atau BMI melebihi 40, atau anda berumur 35 tahun dan ke atas yang mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti seperti tekanan darah tinggi), anda harus berunding dengan doktor pakar mengenai penurunan berat badan secara terperinci. Malah, ia lebih berunding dengan doktor anda dahulu sebelum memulakan apa-apa program kuruskan berat badan.

 

Baca lagi:

 

Please follow and like us:
2018-04-17T07:21:12+00:00

2 Comments

  1. […] FLEKSIBILITI & AEROBIK UNTUK SAKIT BELAKANG […]

  2. […] FLEKSIBILITI & AEROBIK UNTUK SAKIT BELAKANG […]

Leave A Comment